Nulla százalékos kamattal már igényelhető az új Széchenyi Turisztikai Kártya

Már igényelhető a turisztikai szektorban dolgozó vállalkozások számára kialakított teljes kamat-, kezelési költség- és bírálati díjmentes új Széchenyi Turisztikai Kártya – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. közös törekvései eredményeképp a COVID-19 koronavírus járvány miatt jelentős nehézségekkel küzdő turisztikai szektor segítéseérdekében új, kedvezményes feltételrendszerű, kiemelt állami kamat- és kezességi díjtámogatásban, illetve költségtámogatásban részesített Széchenyi Turisztikai Kártya Folyószámlahitel került bevezetésre. Az új konstrukció a vállalkozások átmeneti likviditási problémáinak áthidalását szolgálja, vagyis a vállalkozások 1, 2 vagy 3 éves futamidejű szabadfelhasználású folyószámlahitelt igényelhetnek 250 millió forint maximális hitelösszegig a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén.

A Széchenyi Turisztikai Kártya konstrukció keretében a kormány a hitelekhez annak teljes futamidejére

100 százalék kamattámogatást,
100 százalék bírálati díjtámogatást,
100 százalék kezelési költségtámogatást nyújt.

A hitelt azon vállalkozások igényelhetik, amelyek

a turisztika ágazatban tevékenykednek (a jogosulti tevékenységek közé tartoznak pl. a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás, rendezvényszervezés egyes területei, utazásszervezés, utazásközvetítés, különjárati autóbuszos személyszállítás ágazatok stb.),
ezen jogosulti tevékenységet vagy tevékenységeket legalább 2019. január 1. óta végzik, és
ezekből származott a 2019. évi bevételük legalább 30 százaléka.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozza:a Széchenyi Turisztikai Kártya régóta várt termék, melynek életre hívása mögött széleskörű szakmai konszenzus áll. Az igényeket felmérve és meghallgatva született meg a döntés az ágazat számára kialakított hiteltermékről, amely azonnali és tényleges segítséget nyújt a vállalkozásoknak. Az új konstrukció kifejezetten a turizmus élénkítését, támogatását szolgálja, és kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető.

Az új, kiemelt támogatású Széchenyi Turisztikai Kártya már igényelhető országszerte a Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, a területi kereskedelmi és iparkamarák, és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban.

A részletes igénybevételi feltételek a www.kavosz.hu oldalon mostantól elérhetőek.

Krisán László kiemelte továbbá, hogy a teljes Széchenyi Kártya Programban a válságkonstrukciók keretében, azok bevezetése  óta az igényelt hitelösszeg meghaladja a 463 milliárdforintot, közel 16 ezer db benyújtott hiteligényléshez kapcsolódóan.