Ők maguk a Prima díj

Az idei gála elmarad, de különleges interjúkötet született a megye 45 eddigi díjazottjáról

Különleges mérföldkő lett a könyv a megyei Prima díj átadásának 15. évfordulóján, amelyben mind a 45 eddigi díjazottal interjút olvashatnak, Várszegi Asztriktól, Görbicz Anitáig. A Prima Gála idén sajnos elmarad, de végül mégis sikerült a szervező VOSZ-nak méltó emléket állítani az évfordulón. A 15 év, 45 Prima díjas EMBER című könyv hétfői ünnepélyes bemutatóján három díjazott – prof. Oláh Attila, Csay Renáta és Kiss János – is megosztotta velünk gondolatait.

A szervezők nyáron még remélték, hogy lesz 2020-ban is Prima Gála, ahogy a 15 év során mindig, de a második Covid hullám elsodorta. Ám a rangos évforduló így sem maradt mérföldkő nélkül, ekkorra elkészült már az interjúkötet, amelyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) felkarolásával 15 vállalkozó támogatott. Sragner László a VOSZ megyei elnöke a tegnapi bemutatón méltatta a szponzorok aktivitását is: kellemesen meglepődött, hogy mennyire könnyen meggyőzhetők voltak a cégek a 15 év megyei Prima díjasaival készült könyv támogatására. A kezdeményező és a könyv kiadója a Press&PR Kft. volt, a könyvet a győri Palatia nyomda nyomtatta. Szerzői: Cséfalvay Attila, Laczó Balázs, Somodi Géza, Sudár Ágnes, fotóit H. Baranyai Edina, a dizájnt Sudár Éva készítette.

A hétfői könyvbemutatón Sudár Ágnes elmesélte, hogy az interjúk készítését maguk a szerzők is élvezték, főleg a felismerés miatt, mennyire nem véletlen, hogy épp ez a 45 ember a díjazott. A kötetben szereplők közül sajnos néhányak már nem élnek, az ő esetükben a pályatársak vagy a hozzátartozók beszélnek szerettükről.

Gazsi Attila a VOSZ országos elnökhelyettese felidézte, amikor a díj megálmodója, Demján Sándor az alapításról döntött, majd mint politikától független ember milliárdokat fordított a kultúra, a sport, a művészet, a tudomány jeles képviselőjének támogatására. A mozgalom ekkor még a Prima Primissimával indult, hatalmas figyelem kísérte, s két év után a megyei Prima díjakkal mozgalommá szélesedett ki. Ma már pedig nem Demján Sándor és a Prima Primissima Alapítvány, hanem a 45 díjazott határozza meg a mozgalom értékét – állapította meg.

A bemutatón hárman a díjazottak közül is megszólaltak, elárulva valamit magukról a velük készült interjú kérdéseihez kapcsolódva. Kiss János a Győri Balett korábbi igazgatója, Kossuth-díjas balettművész arról vallott, hogy míg a könyv készítése idején még a „Nap szerettei” előadással álmodott leggyakrabban, újabban a „Csodálatos Mandarin” tér vissza az álmába. Utóda, Velekei László is be szeretné ezt mutatni, Kiss János pedig 1986-ban címszereplőként is beugrott az akkor épp lebetegedő Markó Iván helyett. Hatalmas siker részese volt anno: a Világ Színházainak Fesztiválján, Baltimore-ban kritikusok fő díját nyerték el.

Csay Renáta hússzoros maratoni kajak-kenu világbajnok elmondta, hogy bár edzőként még csak egyhetes tapasztalattal rendelkezik, sportolói múltja miatt kellő empátiával tud a növendékekhez viszonyulni, édesanyaként pedig nap mint nap gyakorolja az edzéshez szükséges türelmet. „Olyan alkat vagyok, aki sokáig tűr és tűr, majd egyszer csak robban” – tette hozzá.

Prof. Oláh Attila sebész, a megyei kórház orvosigazgatója kérdésre válaszolva azt mondta: reméli, hogy majd jó kedvvel, jópofa történetekkel fűszerezve fogják a fiatalok egyszer emlegetni Oláh Attilát. Egy orvos sikerének, nincs olyasfajta lenyomata, mint egy színházi kritika, előbb-utóbb ő is meghal és az összes betege is. Az orvos a tanítványaiban élhet mégis tovább, a kórház falaiban a 20-25 éves elhunyt vagy nyugdíjba ment osztályvezetők szelleme még ott kísért.

A 15 év, 45 Prima díjas EMBER című könyv megrendelhető: 

primadij20@gmail.comvoszgyor.hu, Telefon: +36 20/4310-643. Felelős Kiadó: Press&PR Kft. (Ára: 3500 forint).

A 218 oldalas interjúkötetben bemutatott Prima díjasok:

Art Flexum Művészeti Társaság, Balla Ica, Balla Virág, Baross Gábor, Bede-Fazekas Csaba, Benkovich Ferenc, Berkes Kálmán, Bodrossy Attila DLA, Borbély Ildikó, dr. Bugovics Elemér, Csay Renáta, prof. Dézsi Csaba András, Forgács Péter, dr. Földesi Péter, Gáti Oszkár, Görbicz Anita, Hefter László, Ittzés János, Jakabos Zsuzsanna, prof. Jereb László, Kammerer Zoltán, dr. Kardos Károly, Keglovich László, dr. Kéki Miklós, Kiss János, Kocsis Rozi, dr. Kovács Zsolt, Lebó Ferenc, Lelkes Géza, Matusz Károly, Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, Prof. Neményi Miklós, prof. Oláh Attila, Palotai Károly, Pálinger Katalin, Revita Televízió, Ruppert István, dr. Skaliczky Zoltán, Somodi Géza, Sudár Ágnes, Szabó Gyula, Szabó Szilvia, Dr. Szekeres Tamás, Várszegi Asztrik, Villányi László.

Az interjúkötet megjelenését támogatták:

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Patent Holding Kft., Szintézis Informatikai Zrt., Sragner&Sragner Kft., Innovativ Special Transport Kft., Leier Cégcsoport, Mikolasek Kft., UniCredit Bank, Jankovits Engineering Kft., Glázer-Transz Kft., Tutti Élelmiszeripari Kft., Molplast Kft., Kenvéd Kft., Otp Bank, Budapest Bank, Palatia Nyomda és Kiadó Kft. A kisalfold.hu tudósítása:

Oxygen híradó tudósítása: