A Kenvéd kész csarnoka várja a gépeket

 A Kenvéd Kft. folyamatosan fejleszti győri telephelyét. Ez szinte kényszer, azaz nélkülözhetetlen a talpon maradáshoz a felületkezelő szakmában – mondja dr. Szakál László, a cég vezetője. A villamos autók alkatrészeinek gyártásában komoly lehetőségeket látnak, 1,5 milliárd forintos beruházással várják az újabb kihívást.  

kenved2

– Öt évvel ezelőtt kezdtünk el egy fejlesztési projektet az ingolstadti Audival a leendő győri villamosautó-gyártáshoz kapcsolódóan. Ezt a gyártmányt azonban nem Győr kapta meg, így a mi akkori akkumulátor felületkezelési terveink is füstbe mentek. Az elmúlt évek során viszont ettől függetlenül megnövekedtek az villamos autókkal kapcsolatos alkatrész igények. Arra jutottunk, hogy igenis folytatni kell ezirányú munkánkat, és a fejlesztéshez szükséges csarnokot meg kell építeni. A 4200 négyzetméteres épület tavaly év végére el is készült. A Covid járvány első hulláma után is azt láttunk, hogy a támogatások pályázatai egyre inkább a környezetbarát járművek előállítására irányulnak, szerte Európában és Magyarországon is. Mindezek megerősítették bennünk, hogy ez a szegmens erősödni fog. Közben elkezdtünk bedolgozni az e-tronok (az Audi villanyautói) alkatrészeinek gyártásába. Ezen a területen további lehetőségeket látunk, és a remények szerint a Samsung akkumulátor tálcáinak felületkezelésébe is bekapcsolódhatunk. Egyértelműen azt látjuk tehát, hogy célszerű folytatni a fejlesztést. Ezek alapján november elején elsütöttük a startpisztolyt egy 1,5 milliárd forintnyi festőgyár létrehozásához. Felvettük a kapcsolatot a felületkezelő gyár berendezéseinek gyártójával, és terveink szerint jövő augusztusban indulhat a gyártás. Mivel itt nagy méretű és nagy tömegű alkatrészekről van szó, úgy vélem, aki időben lép, jelentős előnybe kerül. Mi már megtettük az első lépéseket – jelentette ki dr. Szakál László. 

Ami a fejlesztés finanszírozását illeti, a Kenvéd beadta pályázatát a Pénzügyminisztérium nagyberuházások támogatási főosztályára. Várják a döntést, de attól függetlenül az új gyár létrehozásának pénzügyi feltételei mindenképpen rendezettek.  

kenvedLogo