Józan ész kell és modern technika 

A Győri Kenéstechnikai és Felületvédelmi Szolgáltató Kft. családi vállalkozás, mely bér-felületkezelést kínál megrendelői részére. Jelenleg 120 főt foglalkoztatnak. A cég eredményeit és a terveket dr. Szakál László tulajdonos foglalta össze. 

– A Kenvéd Kft. bér-felületkezelő gyár, tehát saját terméke nincs. A megrendelőink által beszállított alkatrészeket felületkezeljük speciális technikákkal, technológiákkal. Úgy, ahogy azt az autógyár meghatározza. Megrendelőink ugyanis autógyárak, vagy azok beszállítói. Az autógyár minden esetben ellenőrzi, hogy rendelkezünk-e a szükséges minősítésekkel, a bevonat megfelel az előírt specifikációnak, a gyártás kellően nyomon követhető a cégnél, illetve hogy a nagy autóipari segédanyaggyártók termékeit használjuk. Ezek mind a megbízhatóság fontos elemei. A gyártási folyamataink pedig az ISO/TS előírásainak megfelelnek. 
– Megrendelői körünkben megtalálható szinte az összes európai autógyártó, illetve azok beszállítói.  Ezek többségében hazai cégek, azaz nyugati gyárak magyarországi vállalatai. Jelentős még a szlovákiai, illetve a német megrendelők aránya. Jelenleg összesen nyolcvan vásárlónk van, ebből az árbevételt tekintve kilenc adja a nyolcvan százalékot. Évente mintegy nyolcvanmillió alkatrészt felületkezelünk, ezek lehetnek különféle tartók, karosszéria- vagy öltöztető elemek, motortéri csőalkatrészek, a Suzuki-üzemanyagtartálytól a Lamborghini karosszéria elemig. Sok fajta technológiával, széles palettán dolgozunk. 

Dr. Szakál László: Évente mintegy nyolcvanmillió alkatrészt felületkezelünk.

–  Ami a kapacitásunkat illeti, azzal mindig bajban vagyunk. Folyamatosan beruházni kell. Ez rendre új csarnok építését és új technika beszerzését is jelenti, ami rendkívül tőkeigényes. Látjuk, hogy a dízel autók alkatrészei szép lassan kifutnak, a villamos autók irányába tolódik el az autóipari trend. Erre készülünk, illetve már benne is vagyunk. Az elmúlt évben épült fel egy 4200 négyzetméteres csarnokunk, ott a Volkswagen csoport e-tron autóinak akkumulátor tálcáit felületkezeljük. Ebben látjuk a jövőt is. Ezért most vásárolunk egy komplett, nagy kapacitású festő gyárat, a legújabb technikával. Csak a gyártósor egy-másfél milliárd forintba kerül. Ez a VW és a gödi Samsung-gyár akkumulátortálcáinak felületkezelését viszi majd, közel háromszázezer darab per éves kapacitással. Itt hatalmas alkatrészekről van szó, ez napi tizenöt kamionnyi árut jelent. A beruházás műszakonként tizenkét új munkahelyet ad. 
–  Ha azt kérdezi, mi kell a sikerhez, akkor azt mondom, hogy örökös morfondírozás, a jó megoldás folyamatos keresése, állandó törekvés a logika, a racionalitás irányába. Legyen szó szellemi tevékenységről, fizikai feladatról vagy akár piacszerzésről. Tehát kitartás és józan ész. Ilyen egyszerű.